Alles wat je
moet weten
over
jouw
kitten

Geef je kitten de tijd om alles te ontdekken en zichzelf te ontwikkelen. Een goede start heeft een grote invloed op het verdere leven van je kat. Wij zullen u hier zo goed mogelijk in begeleiden.
Geef je kitten de tijd om alles te ontdekken en zichzelf te ontwikkelen. Een goede start heeft een grote invloed op het verdere leven van je kat. Wij zullen u hier zo goed mogelijk in begeleiden.

De aanschaf van een kitten en eerste consult

Advies bij aanschaf van een kitten

Het spreekt voor zich dat je de aankoop van een kat goed moet overwegen. De tijd van gratis kittens weggeven is gelukkig voorbij. Wettelijk gezien moeten de kittens gechipt en gesteriliseerd/gecastreerd zijn vooraleer ze mogen verkocht/weggegeven worden. Daarnaast mogen ze het nest pas verlaten vanaf 12 weken leeftijd.

We zien in de praktijk echter dat dit niet altijd correct gebeurt, of dat er een katje op straat wordt gevonden. We geven verder wat extra informatie voor de beste start!

Eerste algemene controle

Wanneer je je kitten in huis hebt gehaald, is het aangeraden om al eens een afspraak te maken voor een algemene controle. Indien je bij de aanschaf ook een paspoortje hebt meegekregen, breng deze dan ook mee naar de praktijk.

Als u een van volgende symptomen opmerkt, maak je best al snel een afspraak:

Aarzel niet om ons te contacteren wanneer u ergens over twijfelt!

  • Niezen, tranende/etterende oogjes
  • Braken en/of diarree (breng indien mogelijk een staaltje stoelgang mee op uw afspraak!)
  • Vuile oren, schudden met kop, krabben aan de oren
  • Vuile vacht, zwarte korreltjes in de vacht, jeuk
  • Suf/lusteloos

Soortgenootje

We raden steeds aan om kittens per 2 aan te schaffen, en indien mogelijk afkomstig uit hetzelfde nest. Op die manier heeft het katje een soortgenootje om mee op te groeien, te spelen, gezelschap te hebben,… en ze corrigeren elkaar als er te fel gespeeld wordt. Een kitten alleen gaat zich al snel vervelen en de kans op gedragsproblemen is aanzienlijk groter.

In de hoogte

Hou er rekening mee dat een kat graag in de hoogte zit en de kans dus groot is dat ze op tafel, kasten en aanrecht zal springen. Ook krabben aan meubels, knabbelen aan planten en haarverlies hoort er vaak bij. Maar dit neem je er met plezier bij als je zoveel liefde van een kat terug krijgt!

Voorzie dus zeker voldoende hoge zit- en slaapplaatsen, krabpalen, speelgoed, kattenbakken, schuilplaatsen,... en verspreid deze door je hele huis!

Op zoek naar een kat?

Neem een kijkje in het dierenasiel of een kattenopvang

Ben je nog op zoek naar een kat om je gezelschap te houden? Neem dan zeker ook eens een kijkje in het dierenasiel of een kattenopvang!

Gezondheidscontrole en chip(controle)

Algemene medische controle


Bij de algemene medische controle wordt er gekeken naar het gewicht, de oren, ogen, tanden, vachtconditie, hart en longen, manken en stappen,… Uiteraard maken wij ook tijd om uw vragen te beantwoorden.

Parasietenbehandeling bespreken

Naast het toedienen van het vaccin wordt ook de parasietenbehandeling met u besproken.

Vaccinatie kittens

Kittens worden de eerste keer gevaccineerd op een leeftijd van ongeveer 8 à 9 weken. Hun tweede vaccinatie wordt één maand later opnieuw toegediend. Vanaf dan volstaat een jaarlijkse inenting, daarvoor zult u een uitnodiging ontvangen.

De basisvaccinatie bestaat uit kattenziekte en niesziekte. Als je kat naar buiten gaat, wordt er ook aangeraden om ze te vaccineren tegen leucose. Welke vaccinaties je kat nodig heeft, zal besproken worden tijdens het consult.

Chip

Als uw katje reeds werd gechipt, wordt er gecontroleerd of alle geregistreerde gegevens correct zijn.

Mocht uw kitten nog geen chip hebben, dan kunnen we dit tijdens het consult aanbrengen. De chip heeft een grootte van een rijstkorrel en wordt onder de huid t.h.v. de hals aangebracht. Daarna zorgen wij voor de digitale registratie, waardoor asielen, politie, dierenartsen,… kunnen nagaan wie de eigenaar van het dier is.

Daardoor is de kans dat verloren gelopen katjes hun thuis terug vinden veel groter en is er geen discussie mogelijk wie de rechtmatige eigenaar is.

Bovendien is het wettelijk verplicht om elke kat die na november 2017 is geboren, te laten chippen en registreren.

Parasietenbehandeling

Ontworming

Idealiter werd je kitten reeds bij de fokker ontwormd op een leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken. Dit zal uiteraard niet bij alle katjes in orde zijn, zeker als het een vondeling is.
Sowieso is het aangeraden om je kitten maandelijks te ontwormen tot de leeftijd van 6 maand. Vanaf dan wordt ze best nog vier keer per jaar ontwormd.

Vlooien en teken

Tijdens de algemene check-up, wordt er gecontroleerd of uw kitten teken heeft en/of besmet is met vlooien. Bij katten zien we een vlooienbesmetting heel regelmatig, ook al heeft je kat niet veel jeuk. Als je kat vaak naar buiten gaat, is het geen slecht idee om preventief te behandelen tegen deze parasieten. Dit wordt uiteraard ook allemaal met u besproken tijdens het consult.

Voeding en voederfrequentie

Gezond gewicht

Uw kitten op een gezond gewicht houden heeft een grote impact op haar verdere leven. Bijna alle katten worden op jonge leeftijd steriel gemaakt. Na het castreren/steriliseren zal het hongergevoel toenemen en wordt de kans op overgewicht groter. Na de castratie/sterilisatie kan het aangeraden zijn om reeds over te schakelen naar een volwassen voeding voor gesteriliseerde dieren.

Body condition score

De Body Condition Score is een hulpmiddel om gemakkelijk zelf thuis, zonder weegschaal, na te gaan hoeveel vet jouw dier meedraagt. De methode kan problemen met overgewicht al aan het licht brengen voor de weegschaal een grote verandering laat zien.

Tandverzorging

Persisterende melktand

Op de leeftijd van ongeveer 6 maanden, zijn alle tanden van de kat gewisseld. Af en toe zien we dat niet alle melktandjes tijdig uitvallen. Als de volwassen tand reeds doorgebroken is, en het melktandje nog aanwezig is, spreken we van een persisterende melktand. Deze wordt best onder verdoving uitgehaald, zodat het volwassen gebit correct kan volgroeien en er geen vuil tussen de tanden kan blijven zitten.

Tanden poetsen

Wist je dat je ook de tanden van je kat kan poetsen? We geven toe, het is niet zo makkelijk aan te leren als bij een hond, maar misschien wel het overwegen waard!

Sommige katten ontwikkelen reeds op jonge leeftijd al tandproblemen, en deze kunnen (deels) vermeden worden door een goede tandhygiëne.

Tandplak en tandsteen

Het geven van een goeie korrel of aangepaste beloningssnoepjes, kan ook een groot effect hebben op de tandhygiëne. Wij kunnen u hier zeker verder mee helpen.

Natvoer zorgt vaak voor meer aanmaak van tandplak en kan dus sneller tandproblemen veroorzaken.
Ook een genetische aanleg kan ervoor zorgen dat je kat meer tandplak en tandsteen aanmaakt.

Sterilisatie of castratie

Het steriel maken van je kat is wettelijk verplicht.

  • uitgezonderd voor fokkers
  • voordat je het kitten aanschaft (vanaf 12 weken)

Kattin

Sterilisatie van een kattin

Het voordeel van het steriliseren van een kattin is uiteraard dat ze niet ongewenst drachtig kan worden, maar ook dat ze niet meer krols wordt. Soms willen eigenaars een binnenhuiskat niet steriliseren, maar eens de krolsheid daar is, denken ze daar vaak anders over! Een krolse kat kan namelijk heel vervelend en luidruchtig gedrag vertonen.

 

Anticonceptiepil afgeraden

Wat zeker af te raden is, is de kat ‘de pil’ te geven. Uw kat zal dan inderdaad niet drachtig kunnen worden (tenminste, als het correct wordt toegediend), maar de kans op baarmoederonsteking en kwaadaardige melkkliertumoren op latere leeftijd is extreem groot. Ook de kostprijs van jarenlang de anticonceptiepil te geven komt duurder uit dan de eenmalige kost van de sterilisatie.

Kater

Castratie van een kater

Door een kater te castreren, zal het sproeigedrag aanzienlijk verminderen. Echter kunnen katers én kattinnen blijven sproeien, ook na het steriel maken. Als dit in de buitenomgeving plaats vindt, is er eigenlijk geen probleem, aangezien dit een natuurlijk gedrag is van een kat. Een kat die binnen gaat sproeien is natuurlijk ongewenst gedrag. Dan neem je best contact op met de praktijk.

Naast het verminderde sproeigedrag, zal ook het vechten met andere katten sterk afnemen. Een gecastreerde kater gaat normaal gezien ook dichter bij huis blijven dan een niet-gecastreerde kat.

Kittenbegeleiding

Wanneer uw kitten ongeveer 6 maanden oud is, nodigen wij u graag uit voor de kittenbegeleiding. Dit is een gratis consult waarbij assistente Lieselotte u extra info geeft over de preventie van medische problemen en over kattengedrag, en met plezier uw vragen beantwoordt.

Uw kitten mag gerust meekomen naar dit consult, voor een algemene controle. Als u het niet ziet zitten om uw katje mee te brengen, bent u ook zonder kat welkom!

Verzekering

Wist u dat u een verzekering kan afsluiten voor uw kat?

Er bestaan verschillende organisaties die een verzekering aanbieden, lees hierbij alles goed na!

De meest bekende in België zijn SantéVet, Figo en PetExpert. Deze verzekeringen dekken niet alleen ongevallen (zoals breuken, kruisbandscheuren,…) maar ook algemene klachten (zoals diarree, oorontsteking, hoest,…). Dat maakt dat deze verzekeringen breed inzetbaar zijn.

Neem gerust contact op met de verzekeringsmaatschappij voor meer info, zij helpen u graag verder!
Consultatie
050 22 35 04
Enkel op afspraak tijdens de openingsuren
Ma-Vij: 8.30u-12u en 13.30u-18u
Za: 9u-12u
Telefonisch of online
ONLINE AFSPRAAK
We stellen slechts een aantal uren open voor het maken van online afspraken.
Op de andere tijdstippen en de dag zelf, kunt u telefonisch een afspraak maken.
Spoedgevallen
050 22 35 04
Neem voor spoedgevallen altijd eerst telefonisch contact op!
Wachtdienst
We verzorgen onze eigen wachtdienst. Indien de dierenartsen echter uitzonderlijk verhinderd zijn, zal u doorverwezen worden naar een collega in de buurt.
dierenarts
Lotte
Paijmans
dierenarts
Annika
Bakker
Heidelbergstraat 68
8210 Loppem
info@dierenartsenheidelberg.be
050 22 35 04
Openingsuren
Ma-Vrij: 8.30u-12u en 13.30u-18u
Za: 9u-12u

Medicatie en voeding afhalen kan steeds tijdens onze openingsuren
Wij gebruiken enkele noodzakelijke functionele cookies om de site te laten werken zoals beschreven in onze cookie policy Door te klikken op ″accepteer″ stemt u hiermee in, bij weigering sluit deze site automatisch.