HOME / info / Parasieten

Parasieten

Vlooien
Vlooien zijn kleine insecten die zich voeden met het bloed van onze honden en katten en het hele jaar kunnen voorkomen. Ze leggen eitjes die in de omgeving vallen en waaruit er larven ontstaan. Deze larven vormen zich om tot resistente poppen, waaruit volwassen vlooien komen die uw dier opnieuw kunnen besmetten.
Om deze vicieuze cirkel te doorbreken, is het van groot belang om uw dier minstens 6 maanden consequent te behandelen. Wij kunnen u daarbij helpen en samen met u de mogelijkheden bespreken.

Een vlooienbesmetting kan jeuk veroorzaken bij je dier, maar niet elk dier heeft daar evenveel last van. Het wordt dan ook niet altijd (snel) opgemerkt.
Naast de ongemakken voor het dier, kan de vlo ook wormen overbrengen. Daarom wordt het aangeraden om je dier ook te ontwormen wanneer er een vlooienbesmetting werd vastgesteld.
Hoewel de vlo niet kan overleven op de mens, kunnen ze ons wel bijten. Dit is vergelijkbaar met een vervelende muggenbeet.
Hoe vlooien bestrijden?
Om de vicieuze cirkel van een vlooienbesmetting te doorbreken, is het van groot belang om bij een vlooienbesmetting al uw dieren minstens 6 maanden consequent te behandelen. 
Wij bespreken de verschillende mogelijkheden graag in de praktijk.
 
Zelf je dier controleren op vlooien
Heeft je dier last van jeuk, dan kan je zelf ook nagaan of je dier vlooien heeft!
De vlo zelf zullen we zelden zien, omdat deze zeer snel zijn en zich verschuilen in de vacht van je viervoeter. De uitwerpselen van de vlo kunnen we echter wel gemakkelijk(er) terugvinden.
Zie je kleine zwarte korreltjes in de vacht, vooral thv de staartbasis? Dan is de kans groot dat dit vlooienuitwerpselen zijn. Om zeker te zijn kan je je dier uitschudden op een wit blad zodat je de korreltjes kan opvangen. Maak daarna een watje een beetje nat en leg de korreltjes erop. Wrijf met je vinger over de korreltjes. Als deze oplossen en rood-bruin verkleuren, dan mag je er zeker van zijn dat er vlooien aanwezig zijn. De stoelgang van de vlo is namelijk verteerd bloed, daardoor verkleurt het als je het nat maakt. Zand/aarde zal niet oplossen en niet verkleuren.
Teken
Teken zijn kleine parasieten die zich vasthechten op uw dier en zich voeden met bloed. Teken vormen geen besmetting in huis en veroorzaken zelden jeuk of ongemak. Ze kunnen echter wel drager zijn van besmettelijke ziekten! Daarom raden we aan om tijdens de warme maanden (doorgaans van maart tem oktober) preventief te behandelen als je regelmatig in een groene omgeving gaat wandelen.
 
Ziekte-overdracht door teken
Gelukkig zijn niet alle teken besmet met ziekteverwekkers (bv ziekte van lyme), maar toch komt het ook in onze streken steeds vaker voor. Als een teek besmet is, gebeurt de ziekte-overdracht via het speeksel van de teek. De bacterie die ons en onze dieren ziek kan maken, zit in het darmstelsel van de teek. Deze heeft ongeveer 12 a 24 uur nodig om in het speeksel te geraken en zo ons huisdier te besmetten.
Het is bijgevolg belangrijk om de teek zo snel mogelijk te verwijderen, het liefst binnen de 12 uur! Dit kan met een tekentangetje of pincet.
Teken vermijden
Het is uiteraard niet altijd even gemakkelijk om een teek tijdig te vinden, zeker bij langharige dieren. Een teek die net op je dier zit, is vaak erg klein en amper zichtbaar. Pas wanneer ze volgezogen is, wat enkele dagen kan duren, is ze de grootte van een erwt en dus beter zichtbaar.
Een volgezogen teek maakt zich los en laat zich op de grond vallen, waar ze zich verder voortplant.

Het is dus belangrijk om teken te vermijden en preventief te werk te gaan. Wij bespreken graag de mogelijkheden met u in de praktijk.
Wormen
Elke pup en kitten wordt tijdens de geboorte besmet met wormen, ook al werd het moederdier goed behandeld.
Vooral bij de jonge dieren kan een wormbesmetting ernstige gevolgen hebben, zoals verminderde vitaliteit, groeivertraging, spijsverteringsproblemen, ademhalingsmoeilijkheden en huidproblemen. Een goeie behandeling op jonge leeftijd is dus belangrijk!
 
Ook risico voor mensen
Bij volwassen honden en katten heeft een wormbesmetting meestal geen zichtbare gevolgen. Toch moet ook hier voldoende aandacht aan besteed worden! Deze dieren besmetten gemakkelijk hun omgeving en vormen zo een risico voor andere dieren alsook voor de mens!
Wormeitjes kunnen namelijk door andere dieren en mensen ingeslikt worden, ofwel door contact met het huisdier of via de omgeving (met name dierlijke ontlasting in zandbakken/moestuinen.)
Vooral kinderen en mensen met een verminderde weerstand kunnen hier ziek van worden. Ook kinderen die vatbaar zijn voor allergieën kunnen na contact met wormen gemakkelijker astma krijgen.
Jaarpakket
Bij een jaarpakket geven we alle nodig anti-parasitaire medicatie mee die u gedurende het jaar zal nodig hebben.
We noteren duidelijk wanneer u welk product moet toedienen om uw huisdier optimaal te beschermen. 

Wanneer u op reis zou gaan naar het Zuiden, kunt u dit best aan ons laten weten. Een aangepaste behandeling tegen ectoparasieten is hierbij aangeraden, alsook ontwormen bij thuiskomst én een maand later ter bescherming van hartworm (dirofilaria immitis).
Consultatie
050 22 35 04
Enkel op afspraak tijdens de openingsuren
Ma-Vij: 8.30u-12u en 13.30u-18u
Za: 9u-12u
Telefonisch of online
ONLINE AFSPRAAK
We stellen slechts een aantal uren open voor het maken van online afspraken.
Op de andere tijdstippen en de dag zelf, kunt u telefonisch een afspraak maken.
Spoedgevallen
050 22 35 04
Neem voor spoedgevallen altijd eerst telefonisch contact op!
Wachtdienst
We verzorgen onze eigen wachtdienst. Indien de dierenartsen echter uitzonderlijk verhinderd zijn, zal u doorverwezen worden naar een collega in de buurt.
dierenarts
Lotte
Paijmans
dierenarts
Annika
Bakker
Heidelbergstraat 68
8210 Loppem
info@dierenartsenheidelberg.be
050 22 35 04
Openingsuren
Ma-Vrij: 8.30u-12u en 13.30u-18u
Za: 9u-12u

Medicatie en voeding afhalen kan steeds tijdens onze openingsuren
Wij gebruiken enkele noodzakelijke functionele cookies om de site te laten werken zoals beschreven in onze cookie policy Door te klikken op ″accepteer″ stemt u hiermee in, bij weigering sluit deze site automatisch.