Alles wat je
moet weten
over
jouw
senior hond

Als een hond ongeveer 75 – 80% van zijn verwachte levensduur heeft behaald, spreken we van een senior hond. Grote rassen worden doorgaans minder oud en bereiken dus ook eerder de seniorleeftijd dan kleinere rassen. Over het algemeen kan men stellen dat kleine rassen vanaf 9 jaar senior genoemd mogen worden, middelgrote rassen vanaf 8 jaar en grote rassen vanaf 7 jaar.
Als een hond ongeveer 75 – 80% van zijn verwachte levensduur heeft behaald, spreken we van een senior hond. Grote rassen worden doorgaans minder oud en bereiken dus ook eerder de seniorleeftijd dan kleinere rassen. Over het algemeen kan men stellen dat kleine rassen vanaf 9 jaar senior genoemd mogen worden, middelgrote rassen vanaf 8 jaar en grote rassen vanaf 7 jaar.

Gezondheidscontrole en titerbepaling

Vaccinaties

Vaak gaan eigenaars ervan uit dat een oudere hond geen vaccinaties meer nodig heeft. Dit is echter onjuist, het is zelfs zo dat de oudere honden vatbaarder zijn voor ziektes en het vaccineren juist meer nodig blijkt.

Uiteraard kijken we wel naar de levenswijze van uw hond en gaan we enkel die vaccins toedienen die uw dier ook echt nodig heeft. Indien gewenst kunnen we aan de hand van een titerbepaling nog meer gaan vaccineren op maat.

Algemene gezondheid

Daarnaast is een jaarlijkse gezondheidscontrole zeker aangeraden voor uw ouder wordend dier. Door de algemene check-up en gerichte vragen van de dierenarts kunnen ouderdomskwaaltjes of ernstigere aandoeningen sneller aan het licht komen.

Bij de senior honden gaan we tijdens het consult extra aandacht besteden aan het gewicht, de tanden, de longen en het hart, de gang van de hond (gewrichtsproblemen), de ogen (verminderd zicht) eventuele gezwelletjes, eet-en drinkgedrag… Uiteraard staan wij klaar om uw vragen te beantwoorden.

Een preventief bloedonderzoek kan zeker nuttig zijn.

Preventief bloedonderzoek

Wij raden een preventief bloedonderzoek aan wanneer uw hond een jaartje ouder wordt. De meest frequente afwijkingen kunnen dan nagekeken worden. Bij een routine bloedonderzoek worden de rode en witte bloedcellen, suiker, nieren, lever, eiwitten bepaald. Op die manier kunnen bepaalde aandoeningen sneller worden opgespoord en kunt u bijgevolg vroeger starten met een eventuele aangepaste behandeling.

Doordat wij ons eigen in-huis labo hebben, weten wij de meeste resultaten reeds na een kwartier.

Seniorconsult

Uitgebreide informatie

Tijdens het seniorconsult gaan we de verschillende ouderdomskwaaltjes, specifiek voor uw dier, overlopen en bespreken. 
Daarnaast vindt er een algemene check-up van uw dier plaats. 
Door het uitvoeren van een bloedonderzoek, kijken we de meest frequente afwijkingen na. Doordat we over een in-huis labo beschikken, kennen we de resultaten reeds na 15 à 20 minuten. 
Indien u een urine-staal mee brengt naar de praktijk, kan deze dmv een stick gecontroleerd worden.
 
Ga voorafgaand het consult al eens na of u de laatste tijd (gedrags)veranderingen hebt opgemerkt, zoals:
  • Eetgedrag / eetlust
  • Drinkgedrag
  • Stoelgang (u mag steeds een staaltje stoelgang meebrengen)
  • Urineren (u mag steeds een staaltje urine meebrengen)
  • Kwaliteit van de vacht en huid
  • Beweeglijkheid: moeite met stappen / opstaan / minder zin in spelen
  • Geur van de adem / vuile tanden
  • Ademhaling
  • Zicht en gehoor
  • Onderhuidse bolletjes

Parasietenbehandeling

Ontworming

Ook voor oudere honden blijft het belangrijk om een goed ontwormingsschema aan te houden. Over het algemeen ontwormen we 2 à 4 keer per jaar.
Wij bespreken samen met u welke behandeling voor uw dier het meest optimaal is.

Vlooien en teken

Daarnaast is het ook aangeraden om hem te beschermen tegen vlooien en teken, zeker wanneer u regelmatig in groene gebieden gaat wandelen. Over het algemeen raden we aan om van maart t.e.m. oktober te behandelen omdat dan de kans op teken erg groot is.

Jaarpakket

Indien gewenst maken we een jaarpakket op die aangepast is aan de behoeften van uw hond. Op die manier is hij steeds correct beschermd.

Voeding en voederfrequentie

Seniorvoeding

Het is van groot belang om kwaliteitsvolle seniorvoeding te geven aan uw dier. Door de voeding aan te passen speel je in op de veranderde behoeften van uw ouder wordende hond. Zo zitten er in seniorvoeding over het algemeen minder calorieën en minder eiwitten omdat uw ouder dier vaak minder beweegt en dus ook minder energie nodig heeft en overgewicht voorkomen wordt.

Daarnaast zullen de fosfor en zoutgehaltes in de seniorvoeding lager zijn om de nieren te ontlasten alsook een verhoogd vezelgehalte bevatten om de darmbewegingen te bevorderen en de kans op obstipatie te verkleinen.

Voedingsadvies

Er bestaan zeer veel soorten en merken voeding. Wenst u hier hulp bij, dan kunt u steeds bij ons terecht. We bekijken samen welke voeding het meest geschikt is voor uw dier.

Natte voeding

Soms kan het aangeraden zijn om (ook) natte voeding te geven, bijvoorbeeld bij verminderde eetlust of bepaalde aandoeningen. Ook hier kunnen wij u bij helpen.

Gewichtscontrole

Gezond gewicht

Sommige honden verdikken naarmate ze ouder worden, wat nefast is voor de gewrichten. Anderzijds zijn er honden die juist vermageren en/of spiermassa verliezen.

Gewichtsveranderingen kunnen door ouderdom zijn, maar vaak is er toch een onderliggende oorzaak aanwezig. Daarom is het zeer belangrijk om het gewicht van ouder wordende dieren op te volgen en jaarlijks op controle te komen.

Body condition score

De Body Condition Score is een hulpmiddel om gemakkelijk zelf thuis, zonder weegschaal, na te gaan hoeveel vet jouw dier meedraagt. De methode kan problemen met overgewicht al aan het licht brengen voor de weegschaal een grote verandering laat zien.

Tandverzorging

Jaarlijkse controle

Tijdens de jaarlijkse controle wordt er steeds aandacht besteed aan het gebit van uw dier. Op die manier kunnen we vroeg genoeg ingrijpen zodat een pijnlijke mond en secundaire infecties vermeden kunnen worden.

Ook het poetsen van de tanden kan zeker helpen om de tandhygiëne zo optimaal mogelijk te houden. Ook al is je hond een jaartje ouder, het zal zeker zijn nut hebben en de meeste honden laten dit goed toe.

Tandproblemen

Een slecht gebit zien we op zeer regelmatige basis, helaas is dit vaak een onderschat probleem door de eigenaar. Slechts zelden zal een hond tonen dat hij tandpijn heeft of zijn eten laten staan, maar na de behandeling ziet de eigenaar meestal wel een groot verschil. Want vergis u niet, tandproblemen kunnen erg pijnlijk zijn!

Vaak zal de adem van de hond slecht ruiken door de aanwezige bacteriën, maar nog belangrijker is dat een ontstoken mond ook secundaire problemen kan veroorzaken. Zo kunnen de bacteriën uit de mond zich verspreiden in het lichaam en andere belangrijke organen, zoals het hart, de nieren of alvleesklier aantasten.

We moeten dus regelmatig oudere honden onder anesthesie brengen om de tanden grondig te kunnen kuisen en eventueel te trekken. Hierbij wordt er uiteraard extra aandacht besteed aan de leeftijd van uw hond, zodat we dit op een zo veilig mogelijke manier kunnen uitvoeren!

Sterilisatie of castratie

Teef

Sterilisatie van een teef

Senior honden gaan we enkel steriliseren/castreren wanneer het medisch noodzakelijk is.

Intacte teven hebben een reële kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren en baarmoederontsteking, deze komen vaak voor op oudere leeftijd.

 

Melkkliertumoren

Wanneer er melkkliertumoren aanwezig zijn, zal de dierenarts samen met u bespreken wat de beste beslissing is. Er wordt gekeken naar de conditie en de leeftijd van de hond, de grootte en het aantal tumoren, uw voorkeur… Wanneer de gezondheid van de hond het toelaat wordt er over het algemeen aangeraden om uw teef te steriliseren en de melklijst waar de tumoren zich bevinden weg te nemen.

Baarmoederontsteking

Een baarmoederontsteking wordt gediagnosticeerd door middel van echografie. Bij een lichte ontsteking kan het voldoende zijn om het met een antibioticakuur te verhelpen. Heel vaak echter is een (spoed)operatie nodig waarbij de hond gesteriliseerd wordt en de, met etter gevulde baarmoeder, ook verwijderd wordt.

Een baarmoederontsteking is levensbedreigend, maar wanneer uw hond de operatie goed doorstaat, is de kans op slagen erg groot. Ook hier wordt uiteraard alles uitgebreid met u besproken.

Reu

Castratie van een reu

Senior honden gaan we enkel steriliseren/castreren wanneer het medisch noodzakelijk is.

 

Prostaatproblemen of tumoren

Regelmatig zien we prostaatproblemen bij intacte oudere reuen. Het belangrijkste symptoom is bloed druppelen onafhankelijk van het urineren. Bij een vergrote prostaat kan ook stoelgang maken moeilijk en/of pijnlijk zijn. Castratie is een belangrijk deel van de behandeling.

Ook tumoren van de testis zien we af en toe. Deze gaan meestal niet uitzaaien, maar kunnen wel hormonen produceren en daardoor gezondheidsproblemen veroorzaken. Ook hier is castratie noodzakelijk.

Euthanasie

Afscheid van uw hond

Hoogst waarschijnlijk kom je als eigenaar ooit voor de moeilijke keuze te staan om uw huisdier te laten inslapen. Wanneer de levenskwaliteit van het dier onherroepelijk achteruitgaat, is het op een bepaald moment beter om over te gaan tot euthanasie. Dit kan zowel in de praktijk als bij u thuis.

Uw dier wordt altijd eerst verdoofd en alle stappen worden met u besproken.

Na euthanasie

Na de euthanasie heeft u verschillende mogelijkheden. Enerzijds kunt u uw hond bij ons achterlaten zodat hij gemeenschappelijk gecremeerd kan worden.
Anderzijds is het ook mogelijk om voor een individuele crematie te kiezen. Uw dier wordt bij ons of bij u thuis opgehaald door een crematorium zoals Somnia (www.somnia.be) of Hoka (www.hokaservice.be).

Dit zijn crematoria voor huisdieren waar u, indien gewenst, in alle rust afscheid kan nemen. Hier wordt uw dier afzonderlijk gecremeerd en is er ook de mogelijkheid om de assen terug mee naar huis te nemen in een urne of ander aandenken. Indien gewenst kunt u uw ook zelf dier naar het crematorium brengen.
Consultatie
050 22 35 04
Enkel op afspraak tijdens de openingsuren
Ma-Vij: 8.30u-12u en 13.30u-18u
Za: 9u-12u
Telefonisch of online
ONLINE AFSPRAAK
We stellen slechts een aantal uren open voor het maken van online afspraken.
Op de andere tijdstippen en de dag zelf, kunt u telefonisch een afspraak maken.
Spoedgevallen
050 22 35 04
Neem voor spoedgevallen altijd eerst telefonisch contact op!
Wachtdienst
We verzorgen onze eigen wachtdienst. Indien de dierenartsen echter uitzonderlijk verhinderd zijn, zal u doorverwezen worden naar een collega in de buurt.
dierenarts
Lotte
Paijmans
dierenarts
Annika
Bakker
Heidelbergstraat 68
8210 Loppem
info@dierenartsenheidelberg.be
050 22 35 04
Openingsuren
Ma-Vrij: 8.30u-12u en 13.30u-18u
Za: 9u-12u

Medicatie en voeding afhalen kan steeds tijdens onze openingsuren
Wij gebruiken enkele noodzakelijke functionele cookies om de site te laten werken zoals beschreven in onze cookie policy Door te klikken op ″accepteer″ stemt u hiermee in, bij weigering sluit deze site automatisch.