HOME / info / Castratie hond

Castratie hond

Praktische info
De ingreep plannen we over het algemeen ’s ochtends in omdat de hond nuchter moet zijn. De avond voordien mag hij nog eten tot 20u en ’s nachts mag hij ook niet meer drinken.
Over het algemeen mag de hond kort na de middag terug naar huis, dit wordt uiteraard allemaal besproken.

Voor de operatie zal er een klein stukje geschoren worden aan de poot, zodat we een katheter kunnen plaatsen om de medicatie toe te dienen. Via deze weg wordt je hond in slaap gebracht en dan aan de gasanesthesie gekoppeld. Dit zorgt voor een zeer betrouwbare en veilige verdoving.
Wat houdt de castratie in?
De teelballen worden chirurgisch verwijderd, waarbij er één incisie wordt gemaakt naast de penis.

Wanneer uw hond cryptorch is en dus niet beide teelballen ingedaald zijn, is het mogelijk dat er 2 operatiewondjes nodig zijn.

De meeste dieren zullen de dag van de ingreep nog wat slaperig en inactief zijn. De honden krijgen steeds een pijnstilling voor de operatie, indien nodig kunnen we nog een extra pijnstilling meegeven voor de volgende dag.
 
Naverzorging?
Het is heel belangrijk dat uw hond niet aan de draadjes van de wonde likt of bijt! Dit zou namelijk huidirritatie en wondinfectie kunnen veroorzaken. Indien u merkt dat uw hond niet van de wonde kan blijven, kunt u een band lenen in de praktijk. Wij maken zelden gebruik van de hard plastieken ‘lampenkappen’, maar gebruiken een zachte, comfortabele band waarmee uw dier kan snuffelen, liggen, eten, drinken,…
Deze verhindert enkel dat de hond zich kan omdraaien om aan de wonde te likken.

De eerste 10 dagen na de ingreep vermijd je best grote wandelingen of veel springen. Ook was je de hond in deze periode beter niet.
Na 10 dagen is de wonde volledig genezen en mag hij weer alles doen! Over het algemeen verwijderen we de draadjes van castratiewondes niet.

Twijfelt u of de wonde nog in orde is? Neem dan steeds contact op! 

Een wonde mag niet rood of pijnlijk zijn en niet warm aanvoelen. Ook wondvocht zien we liever niet.
Consultatie
050 22 35 04
Enkel op afspraak tijdens de openingsuren
Ma-Vij: 8.30u-12u en 13.30u-18u
Za: 9u-12u
Telefonisch of online
ONLINE AFSPRAAK
We stellen slechts een aantal uren open voor het maken van online afspraken.
Op de andere tijdstippen en de dag zelf, kunt u telefonisch een afspraak maken.
Spoedgevallen
050 22 35 04
Neem voor spoedgevallen altijd eerst telefonisch contact op!
Wachtdienst
We verzorgen onze eigen wachtdienst. Indien de dierenartsen echter uitzonderlijk verhinderd zijn, zal u doorverwezen worden naar een collega in de buurt.
dierenarts
Lotte
Paijmans
dierenarts
Annika
Bakker
Heidelbergstraat 68
8210 Loppem
info@dierenartsenheidelberg.be
050 22 35 04
Openingsuren
Ma-Vrij: 8.30u-12u en 13.30u-18u
Za: 9u-12u

Medicatie en voeding afhalen kan steeds tijdens onze openingsuren
Wij gebruiken enkele noodzakelijke functionele cookies om de site te laten werken zoals beschreven in onze cookie policy Door te klikken op ″accepteer″ stemt u hiermee in, bij weigering sluit deze site automatisch.