Alles wat je
moet weten
over
jouw
senior kat

De gemiddelde leeftijd van een kat is 14 jaar. We spreken van een senior kat wanneer ze ongeveer 9 à 10 jaar oud is. Hou je kat goed in het oog zodat je veranderingen snel kan opmerken.
De gemiddelde leeftijd van een kat is 14 jaar. We spreken van een senior kat wanneer ze ongeveer 9 à 10 jaar oud is. Hou je kat goed in het oog zodat je veranderingen snel kan opmerken.

Wanneer is mijn kat senior?

Als je kat ongeveer 9 à 10 jaar oud is, noemen we deze een senior kat. Op deze leeftijd treden er vaak kwaaltjes op, die door de eigenaar te vaak vanzelfsprekend ervaren wordt, omdat het een ‘oude kat’ is.

Vaak is er echter een onderliggende oorzaak, die nog (deels) te behandelen is en de kwaliteit en het leven van je kat kan verbeteren en/of verlengen. Merk je dus (gedrags)veranderingen op aan je kat? Neem dan zeker contact op met de praktijk!

Gezondheidscontrole en titerbepaling

Algemene gezondheid

Sommige eigenaars willen hun oudere kat niet meer laten vaccineren omdat ze toch niet meer vaak naar buiten gaat. Daardoor wordt de jaarlijkse controle soms uitgesteld of niet meer ingepland. Dit is uiteraard met de beste bedoelingen van de eigenaar, maar toch raden we aan om minstens 1 keer per jaar op controle te komen met uw dier!

De jaarlijkse check-up bestaat niet alleen uit het vaccineren, maar vooral uit de algemene gezondheidscontrole. Zo wordt er aandacht besteed aan het gewicht, de tanden, oren en ogen, vachtconditie, hart, longen, parasieten,… Door gerichte vragen te stellen, kunnen de dierenartsen achterhalen of er (mogelijks) onderliggende aandoeningen zijn, die je als eigenaar minder snel zal detecteren. Door een vroege diagnose, kan er een vroege behandeling ingezet worden, die de kwaliteit en de levensduur van je kat kunnen verbeteren!

Een (preventief) bloedonderzoek kan zeker ook nuttig zijn.

Senior consult

Uitgebreide informatie

Tijdens het seniorconsult gaan we dieper in op de ouderdomsproblemen bij katten.
Zo hebben katten op latere leeftijd vaak last van slechtwerkende schildklier/nieren, arthrose, hartproblemen, tandproblemen... 
Tijdens dit consult geven we uitgebreid uitleg op wat je moet letten. 
Daarnaast wordt uw kat volledig onderzocht en wordt er ook een bloedonderzoek uitgevoerd, waarbij de meest frequente afwijkingen nagekeken worden. 
We beschikken over een in-huis-labo, waardoor we de meeste resultaten reeds na 15 minuten weten. 
Ga voorafgaand het consult al eens na over mogelijks (gedrags)veranderingen bij uw kat. 
Hieronder kunt u een checklist vinden van zaken die je in het oog kan houden.

Checklist voor een oudere kat

Gedragsveranderingen

Zoals reeds vermeld raden we aan om bij gedragsveranderingen contact op te nemen met de praktijk. Katten zijn meesters in het verbergen van kwaaltjes en tonen vaak slechts op een heel subtiele manier dat er iets aan de hand is. Dit komt omdat katten niet alleen roofdieren zijn, maar ook prooidieren! Als een wilde kat in de natuur toont dat ze ziek is, is de kans groter dat ze het slachtoffer wordt van een roofdier. En hoewel de kat al heel lang gedomesticeerd is, blijft dat oerinstinct aanwezig.

Een extra oogje in het zeil houden is dus zeker aangeraden!

We geven hier nog een opsomming mee, zodat je een beter idee hebt op wat je het best kan letten.

  • Meer drinken?
  • Meer of minder eetlust?
  • De manier van eten? (bv. meer morsen, geen brokjes meer willen eten, klagen tijdens het eten,…)
  • Het gewicht?
  • Gedrag? (bv. niet meer bij de eigenaar komen zitten, sneller geagiteerd,…)
  • Beweeglijkheid? (bv. minder springen, niet meer spelen,…)
  • Plassen en ontlasting? (frequentie, volume, naast de bak,…)
  • Vachtverzorging en vachtkwaliteit?
  • Vocalisatie (bv. meer miauwen, sneller blazen,…)
  • Slaapgedrag?

Preventief bloedonderzoek

Bloedonderzoek

Een preventief bloedonderzoek kan nuttig zijn als uw kat een jaartje ouder wordt. De meest frequente afwijkingen kunnen dan nagekeken worden. Op die manier kunnen bepaalde aandoeningen sneller worden opgespoord en kunt u bijgevolg vroeger starten met een eventuele aangepaste behandeling.

Doordat wij ons eigen in-huis labo hebben, weten wij de meeste resultaten reeds na een kwartier.

Frequente afwijkingen

Nierinsufficiëntie en schildklierproblemen zijn aandoeningen die we zeer regelmatig zien bij senior katten. Wanneer de dierenarts tijdens vermoedt dat uw kat een aandoening heeft, is een bloedonderzoek noodzakelijk om deze aandoeningen te bevestigen of uit te sluiten.
Uiteraard wordt alles eerst met u besproken!

Parasietenbehandeling

Ontworming

Ook voor oudere katten blijft het belangrijk om een goed ontwormingsschema aan te houden. Over het algemeen ontwormen we 2 à 4 keer per jaar. Voor binnenhuiskatten volstaat 1 keer per jaar.

Vlooien en teken

Gaat uw kat nog regelmatig naar buiten, dan is de kans op een vlooienbesmetting reëel. Een vlooienbesmetting zien we bij katten heel regelmatig, hoewel het niet steeds opgemerkt wordt door de eigenaar omdat niet alle katten evenveel klachten vertonen. Daarom raden we aan om deze katten preventief te behandelen tegen vlooien (en teken).

Teken zijn vooral aanwezig in de warmere maanden (van maart t.e.m. oktober). Heeft je kat regelmatig last van teken? Neem dan contact op met de praktijk, dan kijken we samen welk product er het beste geschikt is voor uw dier. Niet elk vlooienproduct werkt namelijk even goed tegen teken.
We raden ook af om deze producten in een supermarkt te kopen, maar enkel bij een dierenarts of apotheker! De producten uit een supermarkt zijn soms onveilig of hebben een onvoldoende werking.

Voeding en voederfrequentie

Seniorvoeding

Het is van groot belang om kwaliteitsvolle seniorvoeding te geven aan uw dier. Door de voeding aan te passen speel je in op de veranderde behoeften van uw ouder wordende kat.

Zo zitten er in seniorvoeding over het algemeen minder calorieën en minder eiwitten omdat uw ouder dier vaak minder beweegt en dus ook minder energie nodig heeft en overwicht voorkomen wordt.

Daarnaast zullen de fosfor en zout gehaltes in de seniorvoeding lager zijn om de nieren te ontlasten alsook een verhoogd vezelgehalte bevatten om de darmbewegingen te bevorderen en de kans op obstipatie te verkleinen.

Er bestaan zeer veel soorten en merken voeding, wenst u hier hulp bij, dan kunt u steeds bij ons terecht. We bekijken samen welke voeding het meest geschikt is voor uw dier.

Natvoer

Soms kan het aangeraden zijn om (ook) natte voeding te geven, bijvoorbeeld bij verminderde eetlust of bepaalde aandoeningen. Ook hier kunnen wij u helpen.

Hou de eet- en drinkgewoontes van uw kat in het oog! Veranderingen in het gedrag kunnen namelijk een onderliggende oorzaak hebben!

Gewichtscontrole

Gezond gewicht

Het opvolgen van het gewicht is zeker bij senior katten erg belangrijk. Gewichtsveranderingen kunnen puur door ouderdom zijn, maar vaak is er toch een onderliggende oorzaak aanwezig.

U kunt de kat thuis proberen te wegen, om een goeie opvolging te hebben van haar gewicht.

Body condition score

De Body Condition Score is een hulpmiddel om gemakkelijk zelf thuis, zonder weegschaal, na te gaan hoeveel vet jouw dier meedraagt. De methode kan problemen met overgewicht al aan het licht brengen voor de weegschaal een grote verandering laat zien.

Tandverzorging

Slecht gebit

Een slecht gebit zien we op zeer regelmatige basis, helaas is dit vaak een onderschat probleem door de eigenaar. Hoewel tandproblemen erg pijnlijk kunnen zijn, toont de kat niet altijd dat ze last heeft met eten!

Vaak zal de adem van de kat slecht ruiken door de aanwezige bacteriën, maar nog belangrijker is dat een ontstoken mond ook secundaire problemen kan veroorzaken. Zo kunnen de bacteriën uit de mond zich verspreiden in het lichaam en andere belangrijke organen, zoals het hart, de nieren of alvleesklier aantasten.
Tijdens de jaarlijkse controle wordt er steeds aandacht besteed aan het gebit van uw dier. Op die manier kunnen we vroeg genoeg ingrijpen zodat een pijnlijke mond en secundaire infecties vermeden kunnen worden.

Tanden poetsen

Tanden poetsen van een kat is zeker aangeraden, maar we geven toe dat dit niet altijd even gemakkelijk is, zeker als je kat dit niet gewoon is. Gelukkig bestaat er een goeie (senior)voeding die ook inspeelt op de tandhygiëne. Wij geven hierover graag meer uitleg in de praktijk!

Sterilisatie of castratie

Het steriel maken van je kat is wettelijk verplicht.

Tekst

  • uitgezonderd voor fokkers
  • voordat je het kitten aanschaft (vanaf 12 weken)

Kattin

Sterilisatie van een kattin

Katten die (tijdelijk) de anticonceptiepil gekregen hebben, hebben een zeer grote kans om melkkliertumoren te ontwikkelen. Wanneer dit wordt vastgesteld bij uw kattin, zal het aangeraden zijn om uw kattin te laten steriliseren.

De kans bestaat dat ook (een deel van) de melklijst verwijderd zal worden. Dit wordt uiteraard eerst allemaal besproken.

Kater

Castratie van een kater

Quam diu etiam furor iste tuus nos eludet? Idque Caesaris facere voluntate liceret: sese habere. Quam temere in vitiis, legem sancimus haerentia. Quo usque tandem abutere, Catilina, patientia nostra?

Euthanasie

Afscheid van uw kat

Hoogst waarschijnlijk kom je als eigenaar ooit voor de moeilijke keuze te staan om uw huisdier te laten inslapen. Wanneer de levenskwaliteit van het dier onherroepelijk achteruitgaat, is het op een bepaald moment beter om over te gaan tot euthanasie. Dit kan zowel in de praktijk als bij u thuis.
Uw dier wordt altijd eerst verdoofd en alle stappen worden met u besproken.

Na euthanasie

Na de euthanasie heeft u verschillende mogelijkheden.
Indien gewenst kunt u uw kat meenemen naar huis en in de tuin begraven.

Daarnaast kan u haar ook bij ons achterlaten zodat ze gemeenschappelijk gecremeerd kan worden.
Anderzijds is het ook mogelijk om voor een individuele crematie te kiezen. Uw dier wordt bij ons of bij u thuis opgehaald door een crematorium zoals Somnia (www.somnia.be) of Hoka (www.hokaservice.be). Dit zijn crematoria voor huisdieren waar u, indien gewenst, in alle rust afscheid kan nemen. Hier wordt uw dier afzonderlijk gecremeerd en is er ook de mogelijkheid om de as te krijgen in een urne of ander aandenken. Als u dit liever hebt, kunt u ook zelf uw kat naar het crematorium brengen.
Consultatie
050 22 35 04
Enkel op afspraak tijdens de openingsuren
Ma-Vij: 8.30u-12u en 13.30u-18u
Za: 9u-12u
Telefonisch of online
ONLINE AFSPRAAK
We stellen slechts een aantal uren open voor het maken van online afspraken.
Op de andere tijdstippen en de dag zelf, kunt u telefonisch een afspraak maken.
Spoedgevallen
050 22 35 04
Neem voor spoedgevallen altijd eerst telefonisch contact op!
Wachtdienst
We verzorgen onze eigen wachtdienst. Indien de dierenartsen echter uitzonderlijk verhinderd zijn, zal u doorverwezen worden naar een collega in de buurt.
dierenarts
Lotte
Paijmans
dierenarts
Annika
Bakker
Heidelbergstraat 68
8210 Loppem
info@dierenartsenheidelberg.be
050 22 35 04
Openingsuren
Ma-Vrij: 8.30u-12u en 13.30u-18u
Za: 9u-12u

Medicatie en voeding afhalen kan steeds tijdens onze openingsuren
Wij gebruiken enkele noodzakelijke functionele cookies om de site te laten werken zoals beschreven in onze cookie policy Door te klikken op ″accepteer″ stemt u hiermee in, bij weigering sluit deze site automatisch.